Barbet weer als ’n snoepje!

Het belang van goed borstelen en regelmatig (laten) trimmen.

Afgelopen week kreeg ik een voor ons nieuwe Barbet in de trimsalon. Ik had met zijn vrouwtjeZulke grote proppen oorsmeer heb ik nog nooit gezien  afgesproken dat ik hem eerst zelf een keertje zou doen bij wijze van gewenning, voordat zij zich voor een workshop zou opgeven. Ik heb regelmatig vervilte Barbets op tafel, maar deze sloeg alles! Was een stuk of 4 maanden geleden geschoren en daarna niet meer gedaan…wat funest is voor zo’n dikke, stevige, krullerige vacht als de meeste Barbets (maar ook Doodles) hebben. Omdat heel veel versbakken baasjes geen idee hebben van waar ze aan beginnen als ze een Waterhond of Doodle kopen en geen benul hebben van de veelvuldige vachtverzorging die deze rassen nodig hebben, heb ik besloten om deze hond als voorbeeld te stellen. A. voor wat er kan gebeuren als de vachtverzorging onvoldoende wordt opgepakt B. voor hoe zo’n hond na veel uren werk in de trimsalon eruit kan zien, als de trimster niet kiest voor het kort scheren van de vacht (maar hier wel haar prijs voor rekent).

De vacht van de Barbet in kwestie was totaal vervilt. Het gevolg was dat ik hem helemaal moest ontklitten, voordat ik hem kon wassen en in model kon knippen. Omdat ik dit niet redde in één middag, heb ik de eigenaresse bij hoge uitzondering (nooit eerder gebeurd) gevraagd de week daarop terug te komen voor het tweede deel van de trimbeurt. Wetende dat de hond in december naar een show moet kon ik hem onmogelijk kort scheren, terwijl dat door een willekeurige andere trimster wel gedaan zou zijn. Met een hogere kop scheren was ook geen optie, omdat de tondeuse niet door het vilt heen kon komen en ik met doordrukken mijn tondeuse kan vernielen.

Bovendien ben ik tegen kort scheren, omdat A. de hond er niet uitziet en B. de huid heel erg gevoelig en kwetsbaar is als de vacht erboven vervilt is geweest, waardoor de huid niet heeft kunnen ademen. Kort scheren kan dan kleine wondjes en irritatie aan de huid veroorzaken die vergaande gevolgen kunnen hebben. Wat ik zeg over deze Barbet geldt overigens voor Waterhonden in het algemeen, voor Labradoodles en alle andere wollig behaarde honden die in de klit zitten.

De baard van de hond voelde keihard aan, vanwege alle opgedroogde en niet uitgeborstelde of uitgewassen drank- en etensresten en moest daarom flink uitgedund worden.

De oren waren totaal vervilt (wat ik vaker zie bij Waterhonden en Doodles) en de gehoorgang zat zo verstopt met oorsmeer dat ik deze niet eens met mijn vinger kon schoonmaken alvorens het oor uit te plukken. Ik had mijn moeder nodig om het oorsmeer met beide handen trekkend aan de oorklem uit de oren te verwijderen. Ik heb nog nooit van mijn leven zo’n grote prop oorsmeer gezien! Heel smerig en zo ontzettend zielig! Blijkbaar had de dierenarts wel zalf meegegeven tegen de oorontsteking, maar tegen de eigenaresse gezegd dat een trimster de oren moest uitplukken. Ongelooflijk maar waar! En deze verhalen horen we vaker in de trimsalon. Uiteraard kon de eigenaresse niets beginnen met de zalf, zolang de oren te dicht zaten om met de zalf gevuld te worden.

De dag dat het vrouwtje haar Barbet voor de tweede keer kwam ophalen was hij zo ontzettend opgeknapt. Zij heeft zich meteen opgegeven voor een workshop en haar hond beloofd het nooit meer zo ver te laten komen! (maar net als vele andere Waterhond- of Doodle baasjes heeft ze een druk beroep en gezinsleven en eerlijk toegegeven geen tijd te hebben voor een uitgebreide vachtverzorging, zoals zo velen die een Waterhond of Doodle aanschaffen) Het volgen van een workshop zal haar en haar Barbet daarom veel voordelen opleveren en veel geld aan regelmatige trimbeurten in de trimsalon besparen.

Heb je dit artikel gelezen en wil je weten hoe je klitvorming kunt voorkomen bij jouw hond? Onthoud dan deze tips:

– gebruik een les Poochs borstel en borstel je hond min. 1 keer per week
– kam de vacht na het borstelen altijd door met een grove kam: de vacht is pas klitvrij als je er overal met de kam vloeiend doorheen komt.
– vergeet de oren niet te borstelen en te kammen (een oor hoort niet dikker te zijn dan een lapje leer)
– laat uiterlijk elke 2 maanden de oren van je hond uitplukken of leer dit zelf te doen
– laat de vacht na het nat worden NOOIT aan de lucht drogen, zonder daarna te borstelen (dit is vragen om klitten!)
– was je hond NOOIT, zonder eerst de vacht ontklit te hebben (dit is vragen om een vervilte vacht!)

Dit stukje is niet bedoeld om wie dan ook te beledigen of te beschuldigen, maar ter bewustwording en informatie voor hoe belangrijk een goede vachtverzorging is en voor wat er gebeurt als dit niet correct wordt opgepakt. Doe er je voordeel mee!

Lieve klant (je weet wie je bent), Dank voor het ter voorbeeld stellen van je Barbet en heel graag tot binnenkort!

Hoewel dit artikel in eerste instantie vergezeld ging van een fotoverslag, heb ik de foto’s uit protest van de eigenaresse en fokker van de Barbet in kwestie verwijderd. Laat dit artikel een waarschuwing zijn voor iedereen die overweegt om een Waterhond of Doodle aan te schaffen en van de fokker te horen krijgt dat de vachtverzorging weinig voorstelt. De meeste fokkers zijn geen hondentrimmers en daardoor onvoldoende uitgerust om pupkopers van de correcte informatie omtrent een goede vachtverzorging te voorzien. Wil je open en eerlijk hierover geïnformeerd worden? Kijk dan op www.quaciendas.nl voor meer informatie. Deze fokster is zelf een gerenommeerde hondentrimster, weet alles van de Barbet en andere Waterhonden en heeft echt een hart voor deze rassen die ze sporadisch en met veel aandacht voor verantwoorde nestjes fokt.

 

 

 

 

 


Warning: Use of undefined constant TESTER - assumed 'TESTER' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/incredible/domains/waterhondentrimster.nl/public_html/wp-content/themes/waterhonden/functions.php on line 24