10 tips voor een klitvrij 2013

Het jaar is weer voorbij, het seizoen nog steeds nat en koud en de kans is groot dat je je Doodle of Waterhond niet kaal hebt laten scheren om de winter door te kunnen komen.

Met andere woorden je hebt op de een of andere manier ongetwijfeld met klitvorming te maken. Dat hoort er nu eenmaal bij als je een Doodle of Waterhond hebt. Ook als het geen nat en druilerig weer is, zorgen deze heerlijke lieverds er wel voor dat ze nat zijn.

Daar kun je over wanhopen, je kunt je hond stelselmatig kort laten scheren, maar je kunt ook met de juiste tips en trucs die klitten de oorlog verklaren.

Ga je samen met mij de strijd aan? Want met de juiste tools en tips kunnen we de oorlog tegen klitten winnen!

Enkele feiten over klitten.

1. Klitten ontstaan op plekken die nat worden: nat haar plakt op elkaar en vormt na het opdrogen een streng die zich samenvoegt met andere strengen en tot vilt ontwikkelt als er niets mee gedaan wordt.

2. Klitten ontstaan op plekken waar wrijving is: haar dat platgedrukt wordt door een halsband, tuigje of omdat je hond er op ligt, drukt zich tegen andere haren aan, zodat er een plakkaat ontstaat. Wordt hier niets mee gedaan dan ontwikkelen deze plakkaten zich tot vilt.

3. Dikke vachten klitten eerder dan dunne vachten en aangezien veel honden na het castreren of steriliseren een extra dikke ondervacht krijgen, zijn deze des te moeilijker klitvrij te houden.

4. Rassen die zogenaamd niet verharen, zijn klitgevoeliger dan verharende rassen, omdat de ondervacht die loslaat zich door de dekvacht heen weeft

5. Klitten die gewassen worden zullen zich door de wrijving en het ontvetten van de vacht ontwikkelen tot viltplekken.

6. Viltplekken zitten altijd dicht op de huid: hoewel klitten nog weleens aan de oppervlakte kunnen beginnen, bijv. door gespleten haarpunten, of takjes in de vacht zullen deze zich, als ze niet verwijderd worden, in elkaar draaien tot een bosje haar op de huid. Worden deze haarbosjes verwaarloost, dan zullen ze zich uitbreiden en als ware een ondoordringbaar harnas vormen om het hele lichaam en gewrichten van de hond, zodat deze steeds meer beperkt wordt in zijn bewegingsmogelijkheden en er geen zuurstof meer bij de huid kan komen.

Als je dit weet, begrijp je ook wat je tegen klitvorming kunt doen.

  • Voorkom het nat worden van de vacht: het dragen van een speciale honden regenjas is een optie, maar houdt alleen de rug droog, terwijl de meeste klitten op de poten en de buik ontstaan
  • Zorg dat je de vacht na het nat worden zo spoedig mogelijk weer droog maakt. Alleen deppen met een handdoek zet weinig zoden aan de dijk, omdat het van essentieel belang is dat je de opeengeplakte haren uit elkaar haalt. Dit kun je doen door met een handfohn in de ene hand en een borstel in de andere, je hond volledig droog te fohnen, terwijl je borstelt. Dit neemt echter nogal wat tijd in beslag. Als je een waterblazer gebruikt, sla je 2 vliegen in één klap: met de warme lucht droog je de vacht, terwijl je het haar uit elkaar blaast. Dit scheelt je heel veel tijd!
  • Borstel regelmatig, zodat je wrijvingsklitten, vochtklitten, stofklitten en vuilklitten kunt voorkomen en het losse haar kunt verwijderen uit de vacht.
  • Borstel met de juiste borstel, die naalden heeft die reiken tot op de huid (dat is er maar één en dat is de les Poochs borstel), zo bereik je de eventuele viltplekken die zich al op de huid gevormd hebben. Het gebeurt erg vaak dat mensen denken dat ze goed borstelen, terwijl de hond volledig in de vilt zit. Het borstelen met de verkeerde borstel maakt dat er te oppervlakkig geborsteld wordt, over het vilt heen.

Hoe voorkom je dat klitten viltplekken worden?

Klitvorming kun je bijna niet voorkomen, je hebt het nu eenmaal niet altijd in de hand.
Geen paniek, want als je weet hoe je klitten kunt verwijderen ben je het vilt voor.

Wat je ook doet: knip nooit de klitten zomaar uit de vacht!!! Dat geeft happen, maakt de vacht ongelijk, ziet er onappetijtelijk uit en wacht maar hoe lang het duurt, voordat zo’n plek weer is aangegroeid.

Wat kun je dan wél doen?  

Met de juiste tools, tips en een beetje vachtinzicht kun je elke klit op een pijnloze, eenvoudige wijze verwijderen, zonder dat je het aan de vacht ziet.

Meer weten?

Volg dan een Workshop Algemene Vachtverzorging en leer deze tips en nog veel meer om je Waterhond of Doodle zelf thuis gemakkelijk gezond en klitvrij te kunnen houden. Leuk, praktisch, geldbesparend, leerzaam en helpt de band met je hond te versterken!

Wil je niet alleen leren ontklitten, maar ook leren trimmen, zodat je van geen enkele hondentrimmer meer afhankelijk bent en het trimgeld in eigen zak kunt steken? Volg dan een trimworkshop.

Heel veel succes en voor iedereen een geweldig klitvrij 2013 gewenst!

Groetjes, Wanda & Joy

Joy en ik
Joy en ik

Laat wat van je horen

*


Warning: Use of undefined constant TESTER - assumed 'TESTER' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/incredible/domains/waterhondentrimster.nl/public_html/wp-content/themes/waterhonden/functions.php on line 24