Borstelen, borstelen, borstelen en toch nog klitten?

Ken je dat? Je borstelt, borstel, borstelt je helemaal gek en toch raakt de vacht van je hond in de klit! Om radeloos van te worden!

Zeker nu de zon weer zo heerlijk schijnt kan het zijn dat de vacht van je hond omhoog schiet, als paddestoelen uit de grond (ander seizoen, maar je begrijpt wat ik bedoel). De lichtintensiteit kan namelijk invloed hebben op de haargroeicyclus van de vacht, waardoor je hond sneller verhaart of de vacht sneller groeit dan normaal. Bij de meeste Doodles en Waterhonden zou 1 x per week borstelen voldoende moeten zijn om de vacht klitvrij te houden. Echter zijn er factoren die dit “sprookje” voor je zouden kunnen verpesten, die elk Waterhond- en Doodle  baasje (en alle baasjes van langharige, zachtharige honden) zou moeten kennen. Om jullie leven op borstelgebied gemakkelijker te maken zal ik deze factoren via tips uit de doeken doen.

Tip 1. De ene borstel is de andere niet: er zijn ‘tig verschillende soorten borstels verkrijgbaar, maar deze worden A. vaak en masse gefabriceerd voor de gemiddelde hondenvacht en B. verkocht door mensen die zelf geen hondentrimmer zijn. Een dikke, lange, zachte (krul)vacht vraagt om een borstel met stevige naalden die de huid kunnen bereiken. Klitvorming ontstaat namelijk vaak dicht op de huid en de meeste gangbare borstels borstelen daar overheen, omdat ze te zacht zijn of omdat de naalden de huid niet raken. Veel baasjes denken dan dat ze goed borstelen, maar komen bedrogen uit op het moment dat ze een trimsalon binnen stappen. Dit is geen gebrek aan toewijding van hun kant, maar eerder een kwestie van borstelen met de verkeerde borstel. Zodra de puppyvacht van je Waterhond of Doodle heeft plaatsgemaakt voor een volwassen vacht is het tijd om je borstel in te ruilen voor een paarse of rode Les Poochs borstel. Dit is de enige borstel die speciaal gemaakt is voor moeilijke, onderhoudgevoelige dikke vachten. Voor deze specialiteit betaal je wel, maar meteen bij de eerste borstelstreken zul je merken dat je meer weerstand voelt, wat betekent dat de naalden dieper de vacht in reiken,  de klitten bereiken die dicht op de huid zitten, wat maakt dat je wekelijkse borstelbeurt veel effectiever en efficiënter is.

Belangrijk!!! Omdat de naalden van de les Poochs borstel zo lang zijn dat ze de huid raken is de manier van borstelen extra belangrijk om in acht te nemen. Als je tijdens het borstelen druk uitoefent op de borstel kunnen de naalden de huid van je hond beschadigen. Het beste is om de borstel het werk te laten doen door deze met beleid vast te houden. Je hond zal je er dankbaar voor zijn 🙂

Tip 2. Zelfs als je de juiste borstel hebt, kan het voorkomen dat je hond toch in de klit raakt. Vocht en vuil kunnen dan de boosdoener zijn. Zwemt je hond vaak, is ‘ie veel buiten, graaft ‘ie graag, komt ‘ie vaak op het strand, raast ‘ie zonder pardon door de struiken of het gebladerte op de grond in het bos of is ‘ie meerdere keren in de regen uitgelaten? Dan kan een vacht zelfs met de juiste borstel en 1 x per week borstelen nog steeds gemakkelijk gaan klitten. Opgedroogd vocht en/of opgehoopt vuil geeft klitten en viltplekken, die je niet zo gemakkelijk uit de vacht borstelt. Een waterblazer kan dan een uitkomst voor je zijn. Je blaast hiermee met een enorme blaaskracht letterlijk al het vocht en vuil (en huidvetten) uit de vacht, zodat deze geen kans meer hebben om op te drogen en viltplekken (alsmede een smerig huis!) te veroorzaken.

Tip 3. Hoe weet je nu of je hond na het borstelen uit de klit is? Zelfs als je voor je gevoel nog zo je best hebt gedaan met borstelen kan het zijn dat je een of meerdere klitten over het hoofd hebt gezien. Je komt immers niet overal met borstelen, slaat vanwege de tijd misschien een stukje over of je denkt dat borstelen alleen voldoende moet zijn. Om te checken of de vacht helemaal klitvrij is kun je een grove kam gebruiken na het borstelen. Glijd de kam over het gehele lichaam door de vacht en voel waar dat moeiteloos gaat en waar je weerstand tegenkomt. Op de plekken waar je weerstand voelt kun je met de borstel nog even naborstelen, totdat de weerstand weg is en/of je kunt de plek behandelen met behulp van een ontklitter (voel waar de vacht dikker aanvoelt en glijd met de ontklitter door de dot haar heen, net zolang tot je geen weerstand meer voelt). Glijd de grove kam vloeiend door de vacht? Gefeliciteerd! Dan heb je goed geborsteld!

Met deze tips in handen kun je je hond gegarandeerd klitvrij houden en wordt borstelen een plezier voor jullie beiden!  Een klitvrije hond is een gelukkige hond en met regelmatig borstelen versterk je de baas/hond relatie enorm, genoeg redenen dus om je hond hier regelmatig mee te verwennen (met borstelen masseer je namelijk tevens de huid, verspreid je talg en huidvetten ter bescherming over het lichaam en reinig je de vacht van vuil en viezigheid 🙂

Heel veel succes en borstelplezier en tot de volgende blog!

Groetjes, Wanda en Joy Me and my girl

Heb je vragen en of opmerkingen, dan verneem ik die graag. Laat een reactie achter of stuur me een mailtje op info@waterhondentrimster.nl of info@doodletrimster.nl. Wil je nog meer tips en info over vachtverzorging? Kijk dan eens op http://bit.ly/Ap047O

Ik zou het enorm waarderen als je deze blog deelt met iedereen die er volgens jou iets aan zou kunnen hebben.

Reacties

  1. Dank voor je uitleg Wanda, het meeste was wel bekend door je workshops, maar dat het weer van invloed is op de vacht wist ik niet. Gadi is een hond waar de klitten inspringen als je je omdraait na de borstelbeurt:) Ik heb je gelinkt op mijn weblog, voor de lezers van mijn blog ook leuk.

  2. Erg leuk om te lezen en echt goede tips!

Laat wat van je horen

*


Warning: Use of undefined constant TESTER - assumed 'TESTER' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/incredible/domains/waterhondentrimster.nl/public_html/wp-content/themes/waterhonden/functions.php on line 24