De enige, echte, juiste borstel

Regelmatig krijg ik de vraag: “Welke borstel moet ik dan hebben?”

Hoewel ik als Doodle- en Waterhondentrimster soms de neiging heb om geen open deuren in te willen trappen, heb ik inmiddels ervaren dat het geen antwoord hebben op deze vraag een enorme impact heeft op het vachtwelzijn van elke Doodle en Waterhond (en elke hond met een dikke, zachte, krullige of mengvacht).

Basis vachtverzorging

De basisvachtverzorging begint namelijk met het aanschaffen en op juiste wijze gebruiken van de juiste borstel. Het aanschaffen en gebruiken van een verkeerde borstel (lees: borstel die niet specifiek ontwikkeld is voor de vacht van jouw hond) heeft al snel tot gevolg dat er over de klitten heen wordt geborsteld.

Vachtverzorgingsinformatie

Bij Doodles en Waterhonden is dit een veelvoorkomend probleem dat met de juiste info en de juiste informatieverstrekking omtrent het gebruik van de juiste borstel gemakkelijk verholpen kan worden.

Laat je als kersverse pupkoper nooit door een fokker, dierenarts, dierenspeciaalzaak of vriend/kennis met een ander hondenras dan een Doodle of Waterhond wijsmaken dat je Waterhond pas voor het eerst naar een trimsalon hoeft als hij  7 maanden of ouder is. Laat je alarmbellen gaan rinkelen als je het advies krijgt je hond na 1 jaar te laten scheren en/of de eerste trimbeurt na de vachtwisseling te laten plaatsvinden. En laat je nooit met een kluitje in het riet in de vorm van een kattenborsteltje of zogenaamde “slicker” sturen. Dan ben je al een heel eind op weg naar een verantwoorde vachtverzorging!

Les Poochs borstels

De enige borstel die vat heeft op de onderhoudgevoelige Doodlevacht is de les Poochs borstel.
En ook niet alle les Poochs borstels, maar de paarse en de rode (ook wel matzapper genoemd) les Poochs borstel. Alle les Poochs borstels hebben namelijk een flexibel bed dat van de naar de andere kleur verschilt in stugheid. De groene les Poochs borstels zijn voor de meeste Waterhond vachten te zacht en te flexibel, met als gevolg dat er te oppervlakkig mee geborsteld wordt, waardoor klitten die op de huid beginnen veelal blijven zitten en zelfs aangroeien tot viltplekken.

Over de rode mat zapper is al het nodige gezegd. Deze wordt door veel hondenmensen verguisd als zijnde “te ruw”.
Voor een hele dikke, krul of fleecevacht en de meeste castraatvachten is dit echter de enige borstel die tegen het zware borstelwerk opgewassen is. De crux zit hem in het gebruik ervan. Elke borstel kan als schadelijk worden ervaren als er tijdens het borstelen teveel op gedrukt wordt. Zowel de rode als de paarse les Poochs borstel behoren met beleid (lees: losjes)vastgehouden te worden, zodat de naalden de huid van je hond niet beschadigen.

Les Poochs Matzapper

Les Poochs Matzapper

NO nep!!!Let op: vanwege de hoge prijzen van de les Poochs borstels zijn er zowaar neppers op de markt die er gelijkwaardig uitzien, maar zeker geen gelijkwaardig resultaat boeken. Het verschil zit hem vaak in het aantal naalden: minder naalden werken minder effectief, ook al hebben ze dezelfde lengte. De stugheid van het bed doet daarnaast de goedkope alternatieven verbleken bij de originele les Poochs.

De juiste borstel loont

Het aanschaffen en gebruiken van de juiste borstel scheelt een slok op een borrel bij de vachtverzorging van je Waterhond. Een Barbet, Lagotto of Perro die goed doorborstelt en klitvrij bij een trimsalon wordt aangeleverd zal

a. veel gelukkiger zijn
b. veel minder lang op tafel hoeven staan
c. veel minder gestresst en pijnlijk de trimbeurt hoeven ondergaan
d. het baasje in kwestie veel geld, energie en irritatie besparen

In al deze opzichten loont het daarom om de juiste borstel aan te schaffen voor de vacht van jouw hond

Veel trimplezier!

Groetjes, Wanda & Joy

   

Laat wat van je horen

*


Warning: Use of undefined constant TESTER - assumed 'TESTER' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/incredible/domains/waterhondentrimster.nl/public_html/wp-content/themes/waterhonden/functions.php on line 24