Het hoe en wat van oortjes uitplukken

Ik krijg nogal vaak de vraag van klanten wat ze toch met die oren moeten. De dierenarts zegt “Blijf er  van af!” , maar het haar in de oren groeit ondertussen gestaag door. Sommige dierenartsen plukken het wel zelf uit, eventueel met de hond in kwestie onder narcose (met alle gevolgen van dien), andere dierenartsen raken het haar uit principe niet aan en geven enkel oorcleaner mee. Hoe weet je nu als baasje wat wijsheid is???

prop oorsmeer van 2 cm omtrek

prop oorsmeer van 2 cm omtrek

Een hond met een dikke, volle, zachtharige vacht zal over het algemeen veel haar in zijn oren hebben, uitzonderingen daargelaten. Dit haar belemmert de zuurstof toevoer naar de gehoorgang. Als dat gebeurt, zal het oorsmeer ophopen en grote klonten veroorzaken in het oor en krijgt oormijt vrij spel. Een oorontsteking of nog erger kan dan het gevolg zijn.
Als je dit haar niet uit het oor verwijdert, is een oorontsteking vroeger of later een feit en een verwaarloosde oorontsteking kan nog meer schade aanrichten, waaronder doofheid of zelfs hersenbeschadiging.

Als je oorcleaner gebruikt in een oor dat vol zit met haar zal dit zijn werk niet kunnen doen, maar aan het haar blijven plakken, waardoor het ontstekingsproces versneld wordt. Pas als het haar uit het oor verwijderd is, zal een oorcleaner effectief kunnen werken.

Hoe  en wanneer pluk je de oren uit?

Als je hond veel haar in zijn oren heeft, dan is maandelijks of om de twee maanden uitplukken een must (afhankelijk van hoe snel het haar aangroeit). De meeste hondentrimmers kijken standaard de oren na als onderdeel van de trimbeurt, echter plukken niet alle hondentrimmers de oren even voorzichtig uit, met kleine wondjes in het oor tot gevolg die veel ellende kunnen veroorzaken. Een hond die een negatieve associatie heeft bij het uitplukken van de oren, zal dit niet zo snel meer toelaten (daarom is een vroege gewenning, van pup af aan een must!) Om de oren met beleid te kunnen uitplukken gebruik je oorpoeder. Dit maakt het haar stug, waardoor je beter grip hebt en het pijnloos kunt verwijderen. Haar dat erg vast zit knip je voorzichtig weg met een klein schaartje, alvorens je begint met uitplukken. Verdeel de oorpoeder over de gehoorgang en oorschelp en masseer deze in om goed in het oor te kunnen verspreiden. Vervolgens pluk je met je duim en wijsvinger heel voorzichtig met kleine plukjes tegelijk het haar uit de oorschelp (je zult merken dat dit gemakkelijk gaat) en ga je door tot je voelt dat het haar stugger en gladder wordt (dit haar heeft vaak ook een bruinige kleur van het oorsmeer). Als je merkt dat je teveel moeite moet doen om het vettige haar uit de gehoorgang te plukken, pak je er een oortang bij als hulpmiddel. Dit geeft je de mogelijkheid om dieper de gehoorgang in te gaan en de diepe strengen haar te verwijderen. Let echter op dat je geen oor uitstulpingen raakt! Als je via de zijkant van de gehoorgang (het grote gat dat je ziet als je het oor opent) met de tang voorzichtig naar binnen glijdt kan er niets gebeuren. Voel met de tang of er haar zit en trek dit voorzichtig uit het oor, net zolang tot je voelt dat er geen haar meer in de weg zit. Als je ziet en voelt dat het oor mooi schoon is, ben je klaar! Je hond zal je dankbaar zijn!

Belangrijk!: begin alleen met plukken als je goed kunt zien wat je doet, ga niet in het wilde weg zitten “wroeten”, daar kun je veel wondjes mee veroorzaken!

Belangrijk!: de oren hoeven niet helemaal blote billen bloot, want het haar heeft een beschermfunctie! Het gaat erom dat het haar dat problemen kan veroorzaken (bij en in de gehoorgang) verwijderd wordt. Het haar uit de oorschelp verwijder je om de hond te laten wennen aan het gevoel en om het geheel er netter uit te laten zien, maar niet alles hoeft kaal.

Belangrijk!: trek het haar altijd voorzichtig uit de oren, met de weerstand van het haar mee. Niet draaien en trekken, niet te hard, geen grote plukken tegelijk! Dit vergt een lange adem, maar wordt beloond met een stressvrije, rustige hond die weet dat hij geen pijn hoeft te verwachten.

Tip: De meeste honden hebben een haat/liefde verhouding met het uitplukken van de oren. Aan de ene kant vinden ze het heerlijk (kop schuin, kreunen en/of fietsen), aan de andere kant vinden ze het doodeng! Heb je moeite met het vasthouden van de kop, laat iemand je dan helpen het hoofd vast te houden, terwijl jij plukt.

Tip II: Als je zelf onrustig of nerveus bent terwijl je de oren uitplukt (omdat je het eng vindt om te doen), breng je die onrust over op je hond, die dan enorm zal tegenwerken. Haal een paar keer diep adem, todat je ademhaling is gezakt en begin dan opnieuw.

Gerusttelling: veel mensen zijn bang dat ze het trommelvlies kunnen beschadigen door te diep de gehoorgang in te gaan.

hondenoor van binnen

hondenoor van binnen

Zoals je op de afbeelding kunt zien loopt de gehoorgang in een L-vorm, met het trommelvles veilig en wel aan de andere kant van de L. Hoe diep je ook reikt met de oortang, je kunt nooit om een bocht werken 😉

Ik hoop dat ik je verteld heb wat je wilde weten over het uitplukken van de oren of dat de info bijdraagt aan de kennis die je al hebt.  Ben je helemaal tevreden over hoe je trimster het doet, dan kun je deze blog beschouwen als achtergrondinformatie. Durf je de stap te zetten om het voortaan zelf te doen, dan wens ik je heel veel succes!
Oefening baart kunst en als je hond merkt dat het oren uitplukken niet zeer doet, zal ‘ie het steeds gemakkelijker toelaten. Zo heb je een extra mogelijkheid om de baas/hond relatie te versterken en je hond nóg beter te leren aanvoelen.

Mocht je vragen hebben, of ergens tegenaan lopen dan kun je me mailen op info@waterhondentrimster.nl. Ik help je graag!

Groetjes, Wanda

Waterhonden- en Doodletrimster

 

 

 

Reacties

  1. Prima artikel! Ik zal het ook op mijn website plaatsen.Groetjes, Monique

Laat wat van je horen

*


Warning: Use of undefined constant TESTER - assumed 'TESTER' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/incredible/domains/waterhondentrimster.nl/public_html/wp-content/themes/waterhonden/functions.php on line 24