Hoeveel kost het hebben van een Doodle of Waterhond? En hoe je hierop kunt besparen

Op het moment dat ze een Labradoodle, Golden Doodle of Waterhond aanschaffen hebben veel kersverse baasjes geen flauw benul van het benodigde vachtonderhoud en de (regelmatig terugkerende) kosten die daarbij komen kijken.

Niet verwonderlijk, want aan zo’n klein wollig hummeltje is absoluut niet te zien hoe de vacht zal gaan uitgroeien en bovendien heb je wel heel iets anders aan je hoofd als je vol extase naar zo’n hoopje dons zit te kijken, je verheugend op de toekomstige  puppy tijd.

Zelfs de eerste zes maanden lijkt er maar weinig nodig te zijn aan vachtverzorging, want de puppyvacht is zacht, donzig en luchtig en klitten lijken levens ver weg.

Toch zijn dit de maanden waarin het van het grootste belang is dat je pup went aan een regelmatige vachtverzorging, want voordat je het weet is de puppyvacht een volwassen vacht geworden, met alle problemen van dien en een hond die dan pas voor het eerst op de trimtafel komt weet niet wat hem overkomt!

Dit is de eerste blog van een reeks blogs over de benodigde vachtverzorging van Waterhonden en Doodles en dient ter inleiding: de volgende blogs zullen steeds delen van de vachtverzorging behandelen, zodat je langzamerhand steeds meer inzicht zult krijgen in wat jouw hond aan vachtverzorging nodig heeft en hoe je dat zelf kunt oppakken.

Zo hoop ik jou te helpen het beste te bieden aan jouw Doodle of Waterhond.

Veel leesplezier!

De waarheid over Doodle en Waterhonden vachtverzorging

Doodles en Waterhonden hebben misschien wel de meest onderhoudgevoelige vachten die er bestaan! Niet alleen zijn de vachten van oorsprong bij Waterhonden gekweekt om ze tijdens hun werk te beschermen tegen kou en warmte: de vacht bestaat uit een stevige ondervacht en een zachtere dekvacht, die gemakkelijk gaat klitten als deze na het nat worden aan de lucht droogt. Ook heeft het in fokken van de poedel grote invloed op de klitgevoeligheid van deze vachten. Daarnaast heeft het in grote mate steriliseren of castreren van deze rassen een extra grote invloed op de ondervacht, die hierdoor in de meeste gevallen extra dik en klitgevoelig wordt.

Een baasje die geen inzicht heeft in de benodigde vachtverzorging komt vaak al snel van een koude markt thuis

Veel Doodles en Waterhonden zien een trimsalon voor het eerst van binnen als ze al zeven maanden, of zelfs een jaar oud zijn. Vaak zijn de vachten dan al zodanig vervilt dat de trimster geen andere mogelijkheid ziet dan kort scheren.

“Och, kunt u zeggen, dat groeit wel weer aan”. Wat ook zeker zo is, maar kort scheren als de vacht zo vervilt is dat er geen andere optie meer is, is voor de hond zelf geen pretje en al helemaal als dat zijn allereerste trimervaring is!
Kort scheren betekent in zo’n geval dat hogere scheerkoppen niet door de vacht kunnen komen, waardoor de trimster gedwongen is om een 5 mm of zelfs 3 mm kop te gebruiken om ONDER het vilt door te kunnen scheren.

Niet alleen kunnen er door het duwen tegen de vacht scheerwondjes ontstaan. Zonder dikke vacht als bescherming wordt de huid blootgesteld aan kou, warmte, zon, wind en regen, wat vervelende gezondheidsproblemen kan opleveren. Bovendien tekent zo’n negatieve eerste ervaring met de trimsalon de hond voor het leven. Een negatieve associatie met trimmen kan onnodige stress verschijnselen teweeg brengen bij je hond en zelfs gedragsproblemen veroorzaken tijdens de regelmatige vachtverzorging, thuis of in de trimsalon. Dit wil je je hond en jezelf niet aandoen!

Optimale vachtverzorging

Wil je de vachtverzorging van je Doodle of Waterhond goed oppakken? Dan laat je je pup op vroege leeftijd een puppy gewenningsbeurt ondergaan, zodat deze went aan het op de trimtafel staan, gewassen worden, uitgeblazen worden met de waterblazer en gedroogd worden met de fohn. Qua basis vachtverzorging went je pup aan het knippen van de nageltjes, uitknippen van de voetjes, vrij knippen van het poepertje en niet in het allermist: het schoonmaken en uitplukken van de oortjes. Een vroege gewenning helpt de pup om te gaan met alle onrust en stress die komen kijken bij het ondergaan van een trimbeurt, waardoor de pup de vachtverzorging bij herhaling steeds gemakkelijker zal toelaten, zonder stress verschijnselen te tonen. Dit maakt een leven vol vachtverzorging zowel voor de pup, als voor de baas en hondentrimster veel prettiger!

Oren uitplukken

Wat veel versbakken baasjes niet weten en van essentieel belang is om te weten is dat Doodles en Waterhonden meer dan andere rassen last hebben van extreme haargroei in de oren. Deze haren dienen ter bescherming, maar moeten regelmatig (uiterlijk elke twee maanden) uitgeplukt worden om ophopingen van oorsmeer en oorirritaties te voorkomen. Alleen het gebruik van een oorreiniger is niet afdoende om de oren van de haargroei te verlossen en kan zelfs bijdragen aan het kweken van een oorontsteking als voor gebruik niet eerst de haren zijn uitgeplukt. Het uitplukken van de oren wordt door een trimsalon standaard meegenomen in de twee-maandelijkse trimbeurten

Vachtverzorgingskosten

Om de vacht van je Doodle of Waterhond klitvrij en op een leuke, knuffelige lengte te houden (waarom heb je anders voor deze rassen gekozen?) is regelmatig borstelen met een les Poochs borstel (paars of rood, afhankelijk van de vachtdikte) een must! Maar alleen met borstelen kom je er niet! Nat worden is in veel gevallen funest (helemaal bij lichtgekleurde vachten, zoals het wit van een Lagotto of Perro en het blond of wit van een (Golden) Doodle, als de vacht na het nat worden niet wordt drooggeblazen of drooggefohnt en doorgeborsteld.

Daarnaast is een bezoekje aan de trimsalon elke twee maanden geen overbodige luxe. Doordat er elke keer een klein stukje van de vacht wordt geknipt worden dode haren verwijderd en behoudt de vacht haar glans en vitaliteit, waardoor deze gezond weer kan doorgroeien. Eventuele klitten worden vakkundig verwijderd en oorharen worden uitgeplukt indien nodig. Na een gedegen was- , droog- en borstelsessie krijg je je hond weer schoon en fris, netjes opgeknapt in handen.

Aan al deze goede zorgen zit echter wel een prijskaartje. Een gemiddelde hondentrimster vraagt € 35,00 en hoger per uur en aangezien het trimmen van een goed verzorgde Doodle of Waterhond al wel min. 3 uur in beslag neemt ben je als baasje al snel een flink bedrag kwijt.

Zit je Doodle of Waterhond echter zodanig in de klit dat doorkammen onmogelijk is en de klitten of het vilt eerst verwijderd moeten worden, alvorens je hond in model kan worden gebracht dan komt er bij het trimmen een heel ander prijsniveau aan te pas, afhankelijk van hoe lang de trimster bezig is geweest en hoeveel moeite dit gekost heeft. Deze prijzen kunnen zeer hoog oplopen, tot wel € 200,00. Uitgaande van een gemiddelde reguliere trimbeurt elke twee maanden, gedurende ca. 15 jaar dat je hond oud wordt ben je dus minimaal € 9000,00 kwijt aan de vachtverzorging van één hond, laat staan als je meerdere honden bezit.

Klitten en vilt

Nooit je Doodle of Waterhond laten (laten) trimmen is geen optie, want zonder inzicht in de vacht en de juiste trimmaterialen kun je als baasje onmogelijk zelf de klitten te lijf gaan. Klitten moeten te allen tijde verholpen worden, want als deze ophopen worden het viltplekken die het ademen van de huid kunnen belemmeren. Dit kan leiden tot vervelende huidproblemen, jeuk, irritaties, beperktheid in beweging, benauwdheid en parasitaire problemen. Bovendien is een hond met viltplekken en dood haar geen plaatje om te zien en hygiëne technisch geen pretje om in huis te hebben.

Check je Doodle of Waterhond op klitten

“Hoe zien klitten er uit?”  “Hoe weet ik dat mijn hond in de klit zit?”
Deze vragen worden mij regelmatig gesteld en helaas is het antwoord hierop in geen enkel trimschema terug te vinden.
De enige manier om te ondervinden of je hond in de klit zit is deze: kam de vacht van achteren naar voren, op alle lichaamsdelen met een grove kam (let op: NIET met een kam met roterende tanden, want die kamt te oppervlakkig en raakt de huid niet: de oorspong van alle klitten). Daar waar je weerstand ondervindt zit hoogst waarschijnlijk een klit. De vacht is klitvrij als je moeiteloos met de grove kam door de vacht kunt glijden!

Hoe kun je veel geld besparen op trimkosten?

Zeker in deze crisis tijd besparen veel mensen op het vachtonderhoud van hun hond. Geen slimme zet, als je nagaat welke gevolgen dit heeft voor je hond en voor je portemonnaie op de kortere en langere termijn. Doodles en Waterhonden hebben nu eenmaal een regelmatige vachtverzorging nodig en kunnen dit niet zelf regelen. Jij als baasje bent hiervoor dus verantwoordelijk.

Door zelf op de leeftijd van 3 tot 5 maanden een puppy gewenningsworkshop te volgen geef je je pup de juiste laagdrempelige gewenning en positieve associatie met vachtverzorging mee en krijg je inzicht in wat je Doodle of Waterhond aan dagelijkse vachtverzorging nodig heeft. Dit helpt je de basisverzorging, zoals het uitplukken van de oortjes thuis goed op te kunnen pakken.

Volg je ca 2 maanden later (als de vacht zodanig is aangegroeid dat je zelf wat te knippen hebt) tevens een trimworkshop, dan heb je daarna alle tools, kennis en vaardigheden in handen om de vachtverzorging van je Doodle of Waterhond zelf optimaal te kunnen oppakken. Je weet hoe je de vacht gemakkelijk klitvrij kunt houden en hoe je eventuele klitten kunt verwijderen, zonder happen in de vacht. Je kunt het model trimmen dat jij mooi vindt, zonder afhankelijk te zijn van welke hondentrimmer dan ook, op de momenten die jou het beste uitkomen. En je bent nooit méér geld kwijt dan de trimspullen die aanschaft om zelf thuis direct aan de slag te kunnen.

Zelfs als je bij nader inzien geen tijd blijkt te hebben voor het grote onderhoud, kun je de basis vachtverzorging zelf oppakken, waardoor je alsnog veel geld bespaart bij de trimsalon (want hoe klitvrijer en gemakkelijker een hond te doen is, des te minder lang een trimmer nodig zal hebben en des te lager de trimkosten zullen uitvallen!

Ik hoop dat deze blog jou het benodigde inzicht verschaft in hoeveel vachtverzorging jouw Doodle of Waterhond nodig heeft en wat daar allemaal bij komt kijken, ook qua kosten. Natuurlijk bestaan er Doodles en Waterhonden met een makkelijker te onderhouden vacht en scheer ik niet alle Doodles en Waterhonden over één kam. Echter voldoet 9 op de 10 gevallen die ik dagelijks tegenkom aan bovenstaande omschrijving en als je als Baasje weet hoe je met zo’n vacht moet omgaan, is de halve strijd al gestreden.

Workshop vachtverzorging

Wil jij leren je eigen Doodle of Waterhond zelf te trimmen? Praktisch, leuk, geldbesparend en ideaal voor de versterking van de baas/hond relatie?

Kijk dan bij de agenda voor alle workshop data of op de site voor meer informatie.

Heb jij na het lezen van deze blog juist meer vragen dan antwoorden? Neem dan even contact met mij op.

Heel veel trimplezier!

Groetjes, Wanda & Joy

Doodletrimster Wanda met Barbet Joy

Me and my girl

Laat wat van je horen

*


Warning: Use of undefined constant TESTER - assumed 'TESTER' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/incredible/domains/waterhondentrimster.nl/public_html/wp-content/themes/waterhonden/functions.php on line 24